АТУ-дың Тамақ өндірісі технологиясы ғылыми-зерттеу институты директоры, т.ғ.д.,ҚР ҰҒА академигі, профессор

Ізтаев Әуелбек Ізтайұлы

ҒЗИ директорының орынбасары, PhD докторы

Якияева Мадина Асатуллаевна

Тағам өндірісі технологиялардың ғылыми-зерттеу институты (NII PT) университеттің құрылымдық ғылыми бөлімшесі, тамақтану және өңдеу өнеркәсібінің кең ауқымында іргелі және қолданбалы зерттеулер жүргізетін ғылым бөлімінің құрамына кіреді.

Институттың ғылыми қызметінің негізгі басым бағыттары:
  • дәнді, бұршақты дақылдарды, майлы дақылдарды жинап болғаннан кейінгі қайта өңдеудің, сақтаудың және ұн, жарма, мал азығы, нан-тоқаш, макарон және кондитерлік өнімдердің медициналық-профилактикалық мақсаттағы экологиялық жоғары әлеуетті ассортиментін өндірудің озық инновациялық технологиялары;
  • лазерлік технологияны қолдану арқылы тамақ өнеркәсібіндегі технологиялық процестердің күшеюі;
  • тамақ өндірісіндегі биотехнология, ауылшаруашылық шикізатын биоконверсиялау, ауылшаруашылық кәсіпорындарын тамақ және жем өнімдеріне қайта өңдеу және қайта өңдеу;
  • емдеу-профилактикалық және функционалды тағамдардың жаңа түрлерін игеру;
  • биоматериалдар мен тамақ өнімдерін өндірудегі наножүйелер;
  • тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі.

  • Тамақ өндірісі ғылыми-зерттеу институты құрамына 4 ғылыми зертхана кіреді: Жаңа буындағы тамақ өнімдері ғылыми зертханасы; Тамақ және қайта өңдеу саласындағы нанотехнологиялардың ғылыми зертханасы; Нанотехнология және наноматериалдар ғылыми зертханасы; Технологиялық процестерді лазерлік активтендірудің ғылыми зертханасы.

    Ғылыми қызметкер, PhD докторы
    - Пронина Юлия Геннадьевна

    Жаңа буын тағам өнімдерін дайындайтын ғылыми-зерттеу зертханасы - бұл АТУ институттың құрылымдық бөлімшесі, нан өнімдерінің тағамдық және биологиялық құндылығын арттыру, нанның дәндері мен өсімдік материалдарының негізіндегі басқа да өнімдер технологиясын жасау саласындағы жетекші ғылыми және іргелі зерттеулер (бұршақ және майлы дақылдар, түрлі дәрілік өсімдіктер, көкөністер, жемістер және т.б. ҚР).

     Зертхананың негізгі ғылыми бағыттары:

    - ұрықтандырылған дән негізінде «тірі» тамақ деп аталатын жаңа ұрпақтың тамақ өнімдерінің «суық» технологияларын дамыту;
    - дәнді және басқа дақылдарды, оның ішінде талшыққа бай дәстүрлі емес шикізатты (диеталық талшық) өңдеудің ресурс үнемдейтін технологияларын дамыту;
    - функционалды тағамдардың жаңа түрлерін игеру;
    - астық және нан өнімдерінің жаңа түрлерін игеру;
    - нан өнімдерін байыту үшін астық қоспаларын өндіруді коммерциализациялау.

    Зертхана меңгерушісі - Тілбаев Еркін Сағитұлы
    Тағам өндірісі және қайта өңдеу өнеркәсібіндегі нанотехнологиялық ғылыми-зерттеу зертханасы - тамақ өнеркәсібі және өңдеу өнеркәсібінің қайталама ресурстарын өңдеу саласындағы ғылыми және қолданбалы зерттеулердің кең спектрін басқаратын АТУ тағам өңдеу технологиялары ғылыми-зерттеу институтының құрылымдық бөлімшесі.

    Тамақ және қайта өңдеу өнеркәсібіндегі нанотехнологиялар және наноматериалдар:
  • ауылшаруашылығындағы нанотехнологиялар және наноматериалдар (өсімдік шаруашылығы, мал шаруашылығы, құс шаруашылығы, балық шаруашылығы және басқа да өндіріс салалары);
  • тамақ және өңдеу өнеркәсібіндегі нанотехнологиялар және наноматериалдар (тағамды микроэлементтердің биогенді нанобөлшектерімен байыту, микроэлементтердің нанобөлшектерін қолдана отырып, тамақ және қайта өңдеу өндірістерінің қайталама шикізаты негізінде жаңа өнімдер құру);
  • агроөнеркәсіптік кешенді машина жасау үшін нанотехнологиялар және наноматериалдар;
  • өсімдіктер, мал шаруашылығы, құс шаруашылығы өнімдерінің аз құнды өсімдік материалдары мен қалдықтарын өсімдіктер, құстар, балықтар және өсімдіктер үшін жоғары қоректік жемге және басқа өнімдерге қайта өңдеу бойынша зерттеулер мен іздеулерді ұйымдастыру және жүргізу;
  • шошқа өсіру және басқа да мал шаруашылығы салаларының табыстылығы мен бәсекеге қабілеттілігін арттыратын, құндылығы төмен өсімдік материалдарын және өңдеуші өнеркәсіптің екінші реттік ресурстарын ақуыздық жемге қайта өңдеудің биотехнологиясын әзірлеу және енгізу.

  • Зертхананың негізгі жетістіктері:
  • ғылыми-техникалық құжаттама әзірленді және тоған және басқа да фермалар мен фермалар типіне арналған қуаттылығы 1 т / с болатын шағын дүкен дизайны;
  • биотехнологияның технологиялық регламенттері және агроөнеркәсіптік кешенде және тамақ өнеркәсібінде іске асыру үшін әртүрлі қуаттылықтағы тамақ өндірісінің қайталама шикізатын қайта өңдеу цехының дизайны әзірленді.

  • Қазақстанның агроөнеркәсіптік кешеніне, тамақ және тоқыма салаларына нанотехнологияларды енгізу үшін Ресейдің жетекші жоғары оқу орындарымен байланыс орнатылды.

    Зертхана меңгерушісі - Маемеров Мелес Макешович
    Тағам өдірісі және өңдеу өнеркәсібінің инновациялық технологияларының ғылыми-зерттеу зертханасы негізгі және қолданбалы зерттеулер жүргізеді, елдің экономикалық дамуы мен азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз ету мүддесінде жоғары технологиялық жобаларды әзірлейді, шикізаттың жоғары сақталуын қамтамасыз ететін заманауи инновациялық технологияларды енгізеді, ол азық-түлік өнімдерінің жаңа ассортиментін жасайды. тамақ өнімдерінің экологиялық қауіпсіздігіне қойылатын талаптар. Зертхана элеваторлар мен астықты қайта өңдеу кәсіпорындарында электромагниттік кавитация саласында астықты өңдеуге, сақтауға және өңдеуге арналған ион-озон технологиясын жасау мен енгізуде үлкен ғылыми бағытты жүзеге асырады.

    Зертхананың негізгі ғылыми бағыттары:
  • тағамдық шикізат пен өнімдерді иондық, озондық және ион-озондық өңдеу режимдерін, электромагниттік және электрлік жиілік эффектілерін, ауаны оттегімен байытуға арналған құрылғыларды, кавитация қондырғыларын, сондай-ақ олардың мақсатына және жұмысына байланысты технологиялық жабдықты жасау;
  • аппараттар мен технологиялық жабдықтарды әзірлеу, жобалау және өндіру, оларды өндіріске енгізу үшін ғылыми-өндірістік кешенді ұйымдастыру;
  • ұн, жарма, нан, макарон және кондитерлік өнімдерді, мал азығын өндірудің инновациялық технологияларын жасау.

  • Зертхананың негізгі жетістіктері:
  • ғылыми-техникалық құжаттама әзірленді және тоған және басқа да фермалар мен фермалар типіне арналған қуаттылығы 1 т / с болатын шағын дүкен дизайны;
  • биотехнологияның технологиялық регламенттері және агроөнеркәсіптік кешенде және тамақ өнеркәсібінде іске асыру үшін әртүрлі қуаттылықтағы тамақ өндірісінің қайталама шикізатын қайта өңдеу цехының дизайны әзірленді.

  • Қазақстанның агроөнеркәсіптік кешеніне, тамақ және тоқыма салаларына нанотехнологияларды енгізу және енгізу үшін Ресейдің жетекші жоғары оқу орындарымен байланыс орнатылды.

    Технологиялық процестерді лазерлік активтендірудің ғылыми-зерттеу зертханасы тамақ өнеркәсібіндегі технологиялық процестерді физикалық активтендіру саласындағы көптеген мәселелер бойынша іргелі ғылыми және қолданбалы зерттеулер жүргізетін АТУ Азық-түлік технологиялары ғылыми-зерттеу институтының құрылымдық бөлімшесі болып табылады.

    Зертхананың негізгі ғылыми бағыттары:
  • тамақ және жеңіл өнеркәсіпте, сондай-ақ экологияда технологиялық процестерді лазерлік іске қосу әдістерін жасау және енгізу;
  • тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарында жуу жабдықтарын лазерлік технологияны әзірлеу және енгізу;
  • Қазақстан Республикасының сүт зауыттарында сүт өңдеудің инновациялық технологиясын жасау және енгізу;
  • басқа дақылдар үшін ресурстарды үнемдейтін технологияларды дамыту;
  • суды залалсыздандыру әдісін жасау, хлорлауға балама.

  • Зертхананың негізгі жетістіктері: Екі жоғары тиімді лазерлік технологиялар жасалынған және іске асыруға дайын:
  • Сүтті өңдеудің лазерлік технологиясы

  • Сүт жабдықтарын циркуляциялық жуу және дезинфекциялаудың лазерлік технологиясы. Бұл технологиялар Қазақстандағы 7 фермада (Кайсар-сут, Аукат Обис ЛТД және т.б.), Ресейдегі (Абдулино, Абинск), Өзбекстанда (Бухара) және Латвияда (Казданга, СИА) өндірістік сынақтардан өтті. ELPA »). Зерттеу нәтижелері бойынша еуропалық және еуразиялық патенттер алынды: «Сүт өнімдерін өндіру әдісі (нұсқалар)», «Сүтті термиялық емес өңдеу әдісі», сондай-ақ «Сүт өнімдерін өндіру әдісі (нұсқа)» АҚШ патенті.