ҒЗИ директоры  – т.ғ.д., профессор

Козыбаев Асылбек

«Тамақ қауіпсіздігі ҒЗИ» мемлекеттік бюджет және өнеркәсіп кәсіпорындарымен және ұйымдарымен экономикалық келісімдерді жүзеге асыру үшін құрылған, тамақ өнеркәсібінде кең ауқымды ғылыми негізде және қолданбалы зерттеулер жүргізу үшін құрылған құрылымдық ғылыми мекеме.

Зерттеу институтының мақсаты – жүйелі жоспарлау, ғылыми зерттеулерді тиімді ұйымдастыру және жоғары білікті кадрларды даярлауға қатысу.

Зерттеу институтының негізгі міндеттері:

-ғылыми-зерттеу институтының құрылымдық бөлімшелерінің жұмысын үйлестіру;
-материалдық-техникалық базаны дамыту және нығайту;
-Қазақстан Республикасы жобаларының ғылыми-техникалық бағдарламаларын, халықаралық гранттар мен ғылыми қорларды дамытуға қатысу;
-Қазақстан Республикасының азық-түлік қауіпсіздігі мәселелері бойынша жоғары білікті ғылыми кадрларды қалыптастыруға жәрдемдесу;
-ғылымның қазіргі заманғы жетістіктерімен де, өз зерттеулерінің нәтижелерімен де тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі бойынша білім беру қызметтеріндегі оқу үдерісін ұйымдастыру;
-халықаралық қатынастарды дамыту.

ҚЫЗМЕТІ

Институт мыналарды жүзеге асырады:
-технологиялық процесс барысында (нан, сүт, ет өнімдері) шикізат пен өнімнің сапасын бақылау;

-физика-химиялық және микробиологиялық талдаудың жекелеген түрлерін орындау;
-сынау және жаңа өнімдер үшін нормативтік-технологиялық құжаттарды әзірлеу;
-студенттер, магистранттар, PhD докторанттары үшін эксперименталды жұмысты жүзеге асыруда оқу үдерісіне көмектесу;
-сынақ әдістерін әзірлеу және жетілдіру, эксперименталды нәтижелерді өңдеуді және талдауды жоспарлау

Зертхананың микробиология бөлімшесі ІІІ және ІV патогендік топтардың микроорганизмдерімен жұмыс істеуге және талдаудың келесі түрлерін жүзеге асыруға құқылы: ішек таяқтары, сальмонелла, құйма, ашытқы, аюреус, клостридиялар, мезофильді аэробты және анаэробты микроорганизмдер санын анықтау.

null

MC 300TX тринокулярлы микроскопы препараттардың тікелей микроскопиясына арналған, бұл кескінді экранға шығаруды қамтамасыз етеді. MC300 сериялы тринокулярлы тіреудің көмегімен суреттерді суретке түсіруге болады.

Диод-матрицалық және флуоресцентті детекторлары бар Agilent-1200 жоғары сапалы сұйық хроматографында:
1 – А1 афрококсиді B1, B2, M1,
2 – Benzapiren
3 – Nitrofurans,
4 – Никарбазин
5 – Малахит жасыл
6 – органохлор пестицидтері
7 – гербицидтер
8 – Консерваторлар
9 – Амин қышқылдары
10 – майда еритін витаминдер және т.б.

«KVANT-Z.ETA» атомды абсорбционды спектрометрі әр түрлі шығу тегі мен композицияның сұйық үлгілерін бастапқы концентрация деңгейінде, мкг / л – нг / л өлшенген элементтік талдау үшін арналған. Спектрометрді қолданудың негізгі бағыттары: экология, тамақ өнеркәсібі, геология, металлургия, басқа салалар, ғылыми зерттеулер. Құрал сандық анықтау үшін пайдаланылады: 1 – Cu Honey, 2 Al Aluminium, 3 – Zn Zinc, 4 – Pb Lead, 5 – Cr Chromium, 6 Ni Niel, 7-Cad Caduum, 8 – Mouse, 9 – Sn Tin

Капиллярлы электрофорез жүйесі «Capel 105» анықтау үшін қолданылады:
Органикалық қышқылдар (тараттық, қуырылған, сукиникалық, малик, лимон, сүт, сірке, формальды)
Витаминдер (В1 тиамин хлориді, В2 рибофлавин, В3 пантотеновая қышқылы, В5 никотин қышқылы, В6 пиридоксин, Күн фолий қышқылы, С аскорбин қышқылы)
Бояғыштар (E123 amaranth, E127 эритрозин, E132 индиго кармин, E142 жасыл S, E128 қызыл 2G) және басқа заттар.
Амин қышқылы (аргинин, лизин, тирозин, фенилаланин, гистидин, лейцин және изолезин, метионин, валин, пролин, треонин, серин, аланин, глицин, цистин, аспарагин қышқылы және аспаргин, глютамин қышқылы және глутамин, триптофан)

null

ABC вольтаметикалық анализаторы мыналарды анықтау үшін қолданылады:

  • элементтерін Cu, Pb, Cd, Zn дәйекті талдау;
  • Hg, Ni, Bi, As, йод және басқа элементтер иондары.

  • InfraLUM FT-10 инфрақызыл талдағышы – бұл бидай, арпа, қара бидай, сұлы, бидай және қара бидай ұны, жүгері, соя, соя ұнтағы, соя, күнбағыс майы және т.б. сияқты өнімдердің құрамы мен сапасын тез анықтауға болатын стационарлық зертханалық құрал. сүт, йогурт, ірімшік, ірімшік, ірімшік массасы, тартылған ет және т.б. Сапалы индикаторлар: ақуыз, ылғалдылық, глютен, IDK, күл, ақтығы.

    Газ хроматографы:
    -Кристалды 4000M
    -Көптеген объектілердің (су, ауа, тамақ өнімдері және т.б.) автоматтандырылған физика-химиялық зерттеулеріне арналған.

    Құрылғы сандық бағалау үшін қолданылады:
    – гексахлорциклогексан
    (α, β, γ – изомерлер);
    – DDT және оның метаболиттері;
    – гексахлорбензол (бидай);
    – 2,4-D қышқылы, оның тұздары, эфирлері;
    – спирттер

    КФК-3-01 спектрофотометрі пайдаланылады:
    -химиялық ерітінділердегі құрамды: несепнәр, жалпы ақуыз, сілтілі, фосфаттар;
    -химиялық көрсеткіштер бойынша желіге кірер алдында судың сапасын бақылау: темірдің, күмістің және т.б. болуы.

    «ТАҒАМ ҚАУІПСІЗДІГі» АККРЕДИТТЕЛГЕН СЫНАУ ЗЕРТХАНАСЫ

    Зертхананы аккредиттеу саласындағы ILAC MRA Келісіміне қол қойған «Ұлттық аккредитация орталығының», Қазақстан Республикасы Индустрия және жаңа технологиялар министрлігінің Техникалық реттеу және метрология комитетінің шешімімен «Тағам қауіпсіздігі» аккредиттелген сынау зертханасы Қазақстан Республикасы аккредиттеу жүйесінде СТ ҚР ИСО/МЭК 17025-2007 «Сынау және калибрлеу зертханаларының құзыреттілігіне қойылатын жалпы талаптарына» (№ KZ.И.02.1127 2011 жылғы 11 наурыздағы аккредитация атестаты) сәйкес аккредиттелген болатын.

    Зертхана қауіпсіздік көрсеткіштері белгіленген шикізат пен азық-түліктің тағамдық қауіпсіздігі бойынша ғылыми-зерттеулер жүргізеді.Тағам өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін бағалау жөніндегі ғылыми-зерттеу зертханасы (ТӨСҚБ ҒЗЗ).

    Зертхананы аккредиттеу саласындағы ILAC MRA Келісіміне қол қойған «Ұлттық аккредитация орталығының», Қазақстан Республикасы Индустрия және жаңа технологиялар министрлігінің Техникалық реттеу және метрология комитетінің шешімімен «Тағам қауіпсіздігі» аккредиттелген сынау зертханасы Қазақстан Республикасы аккредиттеу жүйесінде СТ ҚР ИСО/МЭК 17025-2007 «Сынау және калибрлеу зертханаларының құзыреттілігіне қойылатын жалпы талаптарына» (№ KZ.И.02.1127 2011 жылғы 11 наурыздағы аккредитация атестаты) сәйкес аккредиттелген болатын.

    Зертхана қауіпсіздік көрсеткіштері белгіленген шикізат пен азық-түліктің тағамдық қауіпсіздігі бойынша ғылыми-зерттеулер жүргізеді.Тағам өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін бағалау жөніндегі ғылыми-зерттеу зертханасы (ТӨСҚБ ҒЗЗ)

    ТӨСҚБ ҒЗЗ қызметінің негізгі міндеттері мыналар:

    – ҚР тағам өнімдерінің қауіпсіздігі саласындағы өзекті проблемалар бойынша зерттеулер жүргізу;
    – ҚР жобаларының ғылыми-техникалық бағдарламаларын, халықаралық гранттары мен ғылыми қорларын әзірлеуге қатысу;
    – ҚР тағам қауіпсіздігі мәселелері бойынша жоғары білікті мамандарды даярлауға қатысу;
    – ғылымның қазіргі жетістіктерін, сол сияқты жеке зерттеулердің нәтижелерін пайдалана отырып, оқу үдерісін ұйымдастыруға қатысу;
    – оқу үдерісі мен ғылыми зерттеулердің материалдық-техникалық базасын дамыту және күшейту.